Ehk kes kringlit teha ei oska, see küpsetab babkat!
Minul kringlid oma vormi ei hoia, vajuvad laiaks... 😔
Aga nii on päris kena ju! Babka valmistamine on üsna sarnane kringli või stritsli küpsetamisega, aga eripäraks on see, et ta küpseb leivavormis/keeksivormis ja kerkib seetõttu kõrgustesse (mitte ei vaju laiaks!).
Ja nüüd AH vaatab ja sisiseb :"Kus tuhksuhkur on?". Nojah, jälle ununes...
Tainas
2 dl piima
30 g presspärmi
1 tl kardemoni
riivitud sidrunikoort, sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
1 dl suhkrut
100 g toasooja võid
450 g jahu
Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes 180g jahu ja sega
tainas ühtlaseks. Kata rätiku või toidukilega ning lase kerkida soojas
kohas 20-30 minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor (selles ei kasutanud), kardemon ja 200g jahu. Pidevalt sõtkudes lisa järk-järgult pehme või. Kui kasutad sukaadi, lisa nüüd seegi. Lisa ülejäänud 70g jahu osade kaupa, samal ajal tainast sõtkudes. Algses retseptis oli 500g jahu, aga minu arust oli seda palju. Sõtku,
kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata ja jäta taas sooja kohta kerkima umbes tunniks (kogus peaks
kahekordistuma).
Rulli jahusel pinnal tainas ühtlaseks ristkülikuks. Kui kasutada kahe riba põimimist, siis ristkülik peaks olema piklik, mitte liiga lai. Määri lahtirullitud tainale meelepärane täidis.
Täidis 1
100g toasooja võid segada 1 dl suhkruga, lisada 1 spl kaneeli. Kui täidis oli tainale määritud, puistasin kõik üle veel riivitud halvaaga.
Kui tainas on täidisega kaetud, siis keera see rulli. Terava noa või pizzalõikuriga jaota rull pikkupidi kaheks võrdseks
ribaks. Punu või põimi tainaribad kokku ning lõika pooleks.. Tõsta võiga määritud keeksivormi ja
küpseta 180-200 kraadi juures ca 25 minutit. Kui küpsetis kipub liiga
tumedaks pealt minema, kata babka pealt fooliumiga. Valmis babkale
puista tuhksuhkrut.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar