pühapäev, 16. aprill 2017

Pashapärg

Kohupiimakooki võib ka pidulikumalt serveerida. 

Ja ära koonerda millegagi!

Retsept ilmus ajakirjas Oma Maitse, jahu osas tegin muudatusi.

Tainas
2 dl piima
30 g presspärmi
1 tl kardemoni
riivitud sidrunikoort
soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
1 dl suhkrut
100 g toasooja võid
450 g jahu

Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes 180g jahu ja sega tainas ühtlaseks. Kata rätiku või toidukilega ning lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit. 
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor (minul oli laim), kardemon ja 200g jahu. Pidevalt sõtkudes lisa järk-järgult pehme või. Kui kasutad sukaadi, lisa nüüd seegi. Lisa ülejäänud 70g jahu osade kaupa, samal ajal tainast sõtkudes. Algses retseptis oli 500g jahu, aga minu arust oli seda palju. Sõtku, kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata ja jäta taas sooja kohta kerkima umbes tunniks (kogus peaks kahekordistuma).


Kalla kerkinud tainas jahusele tööpinnale ja jaga neljaks. Rulli ühest osast ümmargune ketas (minul oli läbimõõt umbes 26 cm) ja  tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi põhjale. Ülejäänud tükkidest veereta pikad vorstikesed ja punu palmikuks. Tõsta palmik ümaralt koogivormi äärtesse nii, et keskele jääb süvend. Lase veel veidi kerkida, umbes 15 minutit. 

Samal ajal pane ahi 200⁰C peale soojenema.

Kohupiimatäidis
300-400g kohupiima (oleneb paki suurusest)
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut (kui kohupiimas on vaniljet sees, siis vähem)
riivitud sidrunikoort  (minul oli laim)
paar peotäit rosinaid mkmk, endiselt eelistan kuivatatud kirsse ja jõhvikaid 😃

Sega kõik ained omavahel ühtlaseks massiks.

Pintseldasin palmiku munavalgega. Kalla kohupiimatäidis süvendisse. Aseta pärg ahju ja küpseta 15 minutit. Siis alanda temperatuur 170 kraadini ja küpseta veel umbes 40 minutit, kuni sai on kuldpruun. 

Valmis pärjal palmiku osa määrisin üle võiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar