EV100!!!
Tort raamatust "Eesti 100 torti". Retsepti autor Margot Kuuskmann, kelle tegemisi saab jälgida FB leheküljel Rouge Cafe Tordid.
NIIII suur tahtmine oli võtta tordiraamat ja hakata esimesest retseptist pihta. Tühja sest, et kõiki õigeid komponente ei olnud. Ja kaunistamisest ma ei räägigi (vot seda kunstiannet pole mulle antud, nagu ka juuresolevalt pildilt näha, aga ma vähemalt üritasin oma kookitükikest kaunimaks teha...😞). Aga see tunne, kui võtad lusika ja lööd seni tundmata maitsekombinatsiooni.... 😵
Porgandibiskviit
6 muna
6 sl suhkrut
4 sl nisujahu
2 sl kartuli- või maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
300 g peenelt riivitud porgandit
Munad vahustada suhkruga tugevaks vahuks ning lisa jahu, tärklis, küpsetuspulber (igaks juhuks sõelusin sisse) ja peenelt riivitud porgandid. Vala tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit, jahuta. Novot, aga plaadi suurusest juttu pole. Tõsi, pärast palutakse biskviidist lõigata kaks 20x20 cm kihti. Minul nii väikest plaati pole ja küpsetasin 26x34 cn vormis ja lõikasin selle hiljem pooleks. Ja veel- biskviiti oli raske küpsetuspaberilt kätte saada, aga kummutasin selle tagurpidi kandikule ja siis eemaldasin paberi.
Kreem
400 ml vahukoort
400 g toorjuustu (autor soovitab nt Creme Bonjour'i)
400 g Merevaiku
300 g valget šokolaadi
50 g pistaatsiapastat (mul mingi oli, aga suhkruga, võibolla tegi kreemi nõks magusaks, sai rohkem kah)
Sulata valge šokolaad vesivannil. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Mikserda kokku toasoojad toorjuust ja Merevaik, lisa jahtunud (toasoojaks) valge šokolaad. Mikserda juurde vahukoor. Jaga kreem kolmeks ja mikserda ühe osa hulka pistaatsiakreem. Ma arvan, et kui seda pistaatsiapastat pole, ei juhtu ka midagi. Kreem iseenesest on huvitav-šokolaadi magusus ja Meravaigu soolasus koos. Autor soovitab neile, kes soovivad rohkem juustust maitset, siis jätta kreemist vahukoor välja. Mina ei jätaks 😊
Vahele
80 g mustikaid
200 g digestiivküpsiseid
50 ml hapukat mahla (kasutasin punasesõstramahla, aga võibolla astelpaju?)
80 g astelpajumarju (ei olnud võtta, panin veelkord mustikaid)
Lõika 20x20 vormiga biskviidist 2 kihti ja pane üks vormi sisse põhjaks. See vormi sisse panek on hea mõte, sest siis ei voola täidiskreem välja. Nagu eelnevalt kirjutasin, küpsetasin mina 26x34 vormis ja lõikasin selle lihtsalt pooleks. Tegelikult võib ju teha ka ümmarguse tordi. Määri põhjale pistaatsiakreem ja raputa peale mustikad. Pudista küpsised väikesteks tükkideks ja immuta mahlaga. Kasutasin selleks tegevuseks pintslit- segasin küpsisetükke kausis ja jälle pintseldasin. Tõsta küpsisepuru mustikatele. Tõsta küpsisekihile teine kolmandik kreemist, lisa astelpajumarjad. Aseta peale teine biskviidikiht, kata ülejäänud kreemiga ja lase vähemalt 4 tundi taheneda.
Autor kaunistas tordi küljed suhkrupaberiga, millele oli trükitud rahvariideseeliku muster. Eelnevalt olid õigesse suurusesse lõigatud tükkide tagumine pool kaetud sulatatud valge šokolaadi glasuuriga, mis olid siis lastud siledal pinnal taheneda. Pealt oli tort kaunistatud värskete marjadega. See suhkrupaberi kaunistus on vist selline, mida lõigata ei saa, sest šokolaadiglasuur taheneb ikka kõvaks...
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar