esmaspäev, 26. veebruar 2018

Kringel

Nüüd ma juba usun, et mina saan ka kringli küpsetamisega hakkama (st ei pea tegema babkat)😅


Katsetasin retsepti noorelt staarpagarilt  Patrik Sebastian Unt, kelle tegemistel saab silma peal hoida FB leheküljel ComposingBaker.
Varu aega tegemiseks !

Pärmitaigen:
275ml piima
1 pk kuivpärmi (11g)
3 spl õli
450g jahu + 50-100g töötlemiseks
125g suhkrut
0,5tl soola

Piim ajada käesoojaks. Kuivpärm kaussi koos suhkru ja umbes poole jahuga. Käesoe piim peale, segada, kuni kõik sulanud. Lisada ülejäänud  jahukogus sisse, veidi sõtkuda. Õli juurde ja sõtkuda, kuni käte ja kausi küljest lahti tuleb ja õli on taignas. Käte küljest küll lahti ei tulnud, aga polegi oluline, vast. Panna jahusele lauale ja töödelda, kuni on ilus, pehme ja mõnus. Mina panen lusikaga jahu lauale ja hakkan mudima. Kui näen, et hakkab laua külge kinni, panen jälle lusikaga jahu alla. Ja sõtkun, umbes 10 minutit olen püüdnud võtta aega töötlemisele- pärmitaignale pidi see meeldima.  Siis kausi põhja veidi jahu, tainas potsatada sinna sisse ja sooja kohta kerkima rätiku alla, kuni kahekordne oma suuruses. Kusjuures aega läheb tund kindlasti, et läinud mühinal kerkima. Suru siis alla ja lase uuesti kerkida kahekordseks. Andsin aega umbes pool tundi.
Samal ajal tee täidis. 


 Täidis:
 130g võid
80g suhkrut
4 tl kaneeli
2 tl kakaopulbrit

Toasoe või ja teised kuivained ühendada ja segada, kuni saad ilusa kreemja segu.

Tegelikult on täidis oma valik. Minul tehtud halvaaga, kapist leidsin ka küpsetuskindlat mandlikreemi.

Tainas laotada jahusele lauale, rullida ristkülikuks. Pikaks ja kitsaks ristkülikuks. Täidis õrnalt laotada peale, ühtlaselt. Keerata rulli. Pikkupidi pooleks, need kaks osa põimida omavahel. Küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja kerkima rätiku alla 30 minutiks. Ahi 180 kraadi peale sooja. Enne ahjupanemist määrida munaga. Puistasin peale veel mandlilaaste. Umbes 25-35 min lasta küpseda. Minu ahjus võiks vist isegi 40-45 min küpseda.

Ganached:
Tumedat šokolaadi + vahukoort (tunde järgi. Kõigepealt sulatan vesivannil šokolaadi ja lisan koort, kuni on mõnus siidjas ja paraja paksusega)
Valgega samamoodi.

Lase kringlil veidi jahtuda ja nirista ganached peale. 


Ja tõesti-tõesti, kringel ei vajunud ahjust võttes oluliselt lapikuks ning ka teisel päeval ei ole kuiv ja puine. Kindlasti proovin veel selle retsepti järgi teha. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar