teisipäev, 24. aprill 2018

Küpsisevahutort šokolaadikattega



Retsept raamatust "Eesti 100 torti". Autori Maarika Sale tegemisi saab jälgida facebook'is.

Küpsisevaht
300 ml vahukoort
250 g hapukoort
150 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
300 g Marie küpsiseid

Vahusta vahukoor, hapukoor ja suhkrud pehmeks kohevaks vahuks. Murenda küpsised umbes 2 cm tükkideks (tegin ümmaguse küpsise neljaks, mõni murdus ka vöiksemaks) ja sega vahu sisse. Pane segu külmikusse paisuma.

Põhi
4 muna
150 g suhkrut
125 g nisujahu
50 g maisitärklist
20 g kakaopulbrit
1,5 tl küpsetuspulbrit
kohvi või kakaod immutamiseks

Ahi soojenema 180⁰-ni. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivained ja lisa kolmes osas munavahtu vispliga alt üles liigutades. Küpseta 22 cm küpsetuspaberiga kaetud vormis pöördõhuga 180⁰C juures 20-25 minutit (ikka tikuga proovin biskviidi küpsust). Jahuta ja lõika kolmeks. Sain 5 cm kõrguse biskviidi! 

 Tarretis
300 ml maasikapüreed (võtsin sügavkülmast toormoosi)
75 g suhkrut
1,5 sl agar-agarit (kasutasin 5 lehte želatiini)
50 ml vett (kui agar-agarit ei kasuta, siis vett ei lisa püreele)

Püreesta maasikad, pane koos suhkrugapotti, kuumuta segades keemiseni. Lahusta agar-agar külmas vees ja vala segades püree hulka (mina siis leotasin želatiinilehti külmas vees ja lisasin need kuumale püreele). Kuumuta segu paar minutit vaiksel tulel. Jahuta segu 30-40 kraadini.
Järgmine kord ei tee tarretist ainult maasikast, vaid lisaks midagi hapukat. Näiteks vaarikaid läbi sõela, et seemned eralduksid.

Tordi kokkupanemine
Vooderda 22 cm tordirünga servad tordikilega (no ei olnud ja ei vooderdanud millegagi...). Aseta esimene biskviidikiht vormi põhja. Immuta kohvi või kakaoga. Ikka kasutan immutamisel pihustit ja tegin mõruda kohviga. Aga järgmine kord prooviks kakaoga- ehk tuleb kakao maitse rohkem esile. Lisa ettevaatlikult läbi segatud küpsisevahust umbes pool. Silusin ära ka. Vala vahu peale pool tarretisest ja kata järgmise biskviidikihiga. Lisa kõpsisevaht ja ülejäänud tarretis. Pane peale viimane biskviit ja immuta ning pane tunniks külmkappi. Hoidsin rohkem- kartsin, et tarretis ei kallerdu nii ruttu. Siis eemalda rõngas, silu tordi küljed ühtlaseks ja pane tagasi külma.

Kate
50 ml piima
150 g tumedat šokolaadi
1 sl võid

Kuumuta potis piim, lisa šokolaad ja või ning kuumuta segades paksenemiseni. Jahuta segu pidevalt segades toatemperatuurile. Samas väga maha ei tohi jahutada, muidu kate ei voola! Vala segu tordi keskele ja lükka spaatliga äärte poole, nii et šokolaad niriseks ka külgedele. Pane vähemalt 5 tunniks veel külmkappi.

Autoril endal on küll veidi teisiti tort kokku pandud 😮



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar