Ikka raamatust "Eesti 100 torti". Seekord autoriks Kristina Räkk, kondiiter Valgamaalt.
Tarretis
100 g pohli (järgmine kord katsetan 200 g)100 ml vett (katsetan 150g- lihtsalt oleks tahtnud veel rohkem maitset ja paksemat kihti)
60 g suhkrut
2 želatiinilehte
Keeda pohlad vee ja suhkruga pehmeks ning pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette paisuma. Hõõru keedetud pohlad kuumalt läbi sõela, siis jääb tarretis kestateta. Pigista želatiin võimalikult kuivaks ja sulata hoolikalt segades kuumas pohlaleemes. Vala segu 20-23 cm koogivormi (oleneb, kui suure teed põhja!), mille põhja oled pannud küpsetuspaberi. Aseta vorm (sügav)külma. Tarretis peab tordi kokkupanemise ajaks olema tardunud.
Tekkis mõte, et saaks pohlamoosist ju ka teha- kuumutada üles ja želatiin lisada 😏Põhi
210 g Kalevi Krõbedaid kaeraküpsiseid80 g võid
Purusta küpsised peeneks ja sega sulatatud võiga. Vooderda 24-26 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga (soovi korral ka ääred) ning suru küpsisepuru ühtlaselt koogivormi põhja. Tõsta vorm kreemi valmistamise ajaks külmkappi.
Kreem
12 želatiinilehte150 g pohli
150 ml vett
60g + 150g-180g suhkrut
400 g toorjuustu
600 ml vahukoort
200 g vaarikaid ja mustikaid
Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Keeda pohlad vees koos 60 g suhkruga pehmeks. Vahusta toorjuust, vahukoor ja ülejäänud suhkur (maitse järgi) kergeks vahuks. Pigista želatiinilehed kuivemaks ja lisa juba veidi jahtunud pohladele, sega kiiresti läbi ja nirista segu pidevalt segades ülejäänud kreemi hulka. Lasin segul veidi seista (nii 10-15 min), et segu väga voolav ei oleks. Aga ta ei tohi ka kausis ära tarretuda!
Tordi kokkupanek
Vala umbes kolmandik kreemi küpsisepõhjale. Võta külmast tarretis, eemalda ettevaatlikult vormist ja aseta kreemile. Mina eemaldasingi paberi siis, kui tarretis oli asetatud kreemile. Autor soovitab tarretise kasta hetkeks kuuma vee sisse- siis saab eemaldada paberi ja tarretise tordile tõsta. Määri tarretisele teine kolmandik kreemi, kata mustikate ja vaarikatega ning vala peale ülejäänud kreem.Tõsta tort külmkappi tarduma.
Karamellikate
150 g suhkrut2 želatiinilehte
200 ml vahukoort
30 g võid
Pane suhkur paksema põhjaga potti pruunistuma ja želatiin külma vee sisse paisuma. Kui suhkur on sulanud ja kergelt pruunikas, tõsta pott tulelt ja lisa ettevaatlikult (ennast kõrvetamata) vahukoor. Sega hoolikalt, kuni saad ühtlase massi. Vot ei saanud! Pärast vahukoore lisamist tõmbus suhkur lusika külge, sain kukekommi!? Siit mõte- vahukoor tuleb eelnevalt üles soojendada, mitte keema lasta! Sega juurde või. Lisa segule kuivemaks pigistatud želatiin ja sega korralikult. Lase karamellil pisut jahtuda ja vala siis ettevaatlikult tordile. Hoia üleöö külmkapis.
Kaunista tort: pohlad, pohlavarred, kadakamarjadega oksad...
Ja kui pakkuda torti, siis vahel tuuakse ka lilli 😉
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar