Ristitütar on AASTAID rääkinud, et see ei ole raske. Mina olen AASTAID lugenud, kui ohtlik on suhkru kõrvetamine- suitsuandur võib tööle minna, keev siirup mööda köögiseinu laiali pritsida... 😱 No kellele seda vaja on?
Siin ta on- minu selle aasta neljas tegemine. Ja ise terve ning köögiski veel remonti pole vaja teha 😊 Kogused pärit kuskilt ajalehest, loomulikult endale sobivaks kohendatud.
1. Kallan 200g suhkrut paksema põhjaga kõrgemasse potti ja hakkan kuumutama. Minu pliidi kuumusemõõdik on skaalaga 0-3, keeran kuumuse 2 peale.
2. Samal ajal panen teises potis keema 200g suhkrut ja 100ml vett. Aegajalt segan. Suhkru koguse juures olen arvestanud piparkookide kaunistamisega glasuuriga, muidu oli algses retseptis suhkrut kokku 600g. Minul siis 400g.
3. Samal ajal panen keedukannuga keema vett. Panen valmis mõõdunõu, kuhu kallata pärast 160ml kuuma vett.
4. Lasen suhkrul seal sulada, ei sega. Segades jäi sulamata suhkur lusika ja poti äärte külge! Kui juba pool on sulanud, siis võtan pika varrega lusika ja hakkan tasapisi segama. Keeran kuumuse 1,5 peale. Lasen keedukannus vee korraks veel keema. Suhkur peab muutuma tumepruuniks, hakkab vahutama, võiks isegi kergelt suitsema minna. Nüüd peab kiire olema- mõõdunõusse vala 160ml keeva vett ja see tuleb kohe kallata suhkrupotti. HOIATUS! Ära kummardu samal ajal poti kohale, vaid hoia kaant poti kohal- nii ei pritsi suhkur potist välja (sellepärast kasutagi võimalusel kõrget potti). Mis potis toimub, jõuad uurida umbes 10 sekundi pärast- siis, kui mullitamine on potis vaibunud.Kuumuta ja sega suhkrusiirupit, kuni tekkinud suhkrutükid on sulanud.
5. Nüüd peaks teises potis olev suhkrusiirup ka olema keema hakanud. Kallan selle kõrvetatud suhkrule ja segan ühtlaseks. Võtan poti tulelt.
6. Lisan 400g tükeldatud võid ja 1tl soola ning segan, kuni või on sulanud. Mina kasutasin Valio vähesoolast võid (sest see oli odavam!) ja soola eraldi ei lisanud.
7. Segu peab jahtuma toatemperatuurini ehk umbes 20 kraadini. Kõige parem on jätta siirup ööseks jahtuma. Kui siirup pole piisavalt jahtunud, minevat piparkoogid ruttu kõvaks.
8. Jahtunud siirupile lisan kõigepealt piparkoogimaitseainet. Retseptis on 30g. Kasutasin Santa Maria toodet ja see kogus oli minu jaoks liiga vürtsikas, 20g on ehk paras. Tegelikult õnnestus mul saada Koogimeistri poest mingit lahtist piparkoogimaitseainet ja seda panen küll 30 grammi!
9. Taina valmistamiseks segan kokku 750g nisujahu ja 30g küpsetuspulbrit ning segan taina ühtlaseks.
10. Pane tainas kaussi ja kata see toidukilega või vormi tainas batoonikujulisteks pätsideks ja paki toidukilesse. Kokku tuleb umbes 1,7kg tainast. Jäta mõneks päevaks külmkappi seisma.
11. Piparkooke küpseta 200kraadises ahjus või pöördõhuga 180kraadi. Enne rullimist mulju tainast käte vahel, läheb pehmemaks. LAISKADELE: vormi tainast "vorstike", lase külmas taheneda ja lõika tainast noaga ühepaksused ümmargused küpsised.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar