teisipäev, 14. veebruar 2017
Leib
1,2 l käesooja vett segan juuretisega, lisan rukkijahu nii palju, et tekib keefiri paksune kört. Jätan segu soojasse hapnema. Tavaliselt hommikul enne tööle minekut segan kokku ja seisab kuni töölt tulen, 6-8 tundi.
Hapnenud segule lisan 3-4 tl meresoola, 2 dl fariinsuhkrut, 1 dl nisujahu, linnasejahu või -ekstrakti tumedama värvi saamiseks. Lisan rukkijahu, et mass muutuks veidi paksemaks. VÕTAN JUURETISE! Nüüd lisan köömneid, röstitud sibulat või pannil klaasjaks hautatud sibulat- selleks sulatan suitsusingi pekist rasva välja. Lisan hakitud aprikoose, kuivatatud jõhvikaid, pähkleid. Ka maitseainete põhjad leiavad tee leivasse. Lõpuks lisan rukkijahu nii palju, et tainas segades "lurtsuma" hakkab.
Leivavormid määrin võiga ja riputan üle riivsaiaga. jagan taina vormidesse ja silun pealt märja käega siledaks. Näpuga vajutan sisse augud ja panen soojasse kerkima. Selleks kulub tavaliselt 2-3 tundi, kui augud "täis" kerkivad. Küpsetan järgmiselt:
240⁰C 20 min
220⁰C 15 min
200⁰C 15 min
180⁰C 15 min
Ahjust võetud leivad määrin pealt võiga, katan märja rätiga ja veel saunalinaga ja lasen jahtuda.
Lase vähemalt tunnike jahtuda, enne kui lahti lõikad!
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar